Ranskalainen Jean-Gabriel Périot (s. 1974) on uuden polven avantgardisti. Dokumentillaan Eût-elle été criminelle... (2006) Périot voitti Tampereella kansainvälisen kilpailun Grand Prix'n vuonna 2006. Elokuva on väkevä kuvaus nöyryytyksestä, johon saksalaismiehiin suhteissa olleet ranskalaisnaiset julkisesti alistettiin toisen maailmansodan päätyttyä. Aiheen lisäksi elokuvassa hätkähdyttää kokeellisen ilmaisun intensiivisyys, joka osoittaa Périot'n hallitsevan montaasin kieliopin, etenkin sen vaatiman visuaalisen rytmi .tajun.

Audiovisuaalisen alan ammattikäytäntöihin Périot perehtyi työskennellessään avustajana televisiodokumenttien parissa. Sittemmin hän on ohjannut lukuisia videoita ja lyhytelokuvia. Varhaisempi tuotanto käsittelee ruumiillisuuden ja seksuaalisuuden teemoja varsin humoristisesti ja henkilökohtaisesti. Tampereella nähtävistä elokuvista Gay ?(2000) kurkistaa videopäivä kirjaan, jossa Périot "tulee ulos kaapista" homoseksuaalina. Elokuvassa 21.04.02 (2002) ohjaaja kuvaa oman sukupolvensa identiteetin rakentumista mediakuvien kyllästämä ä maailmassa. Näennäisesti minuutta käsittelevien töiden motiivit ovat vahvasti yhteiskunnallista.

Jo pitkään niin katsojana kuin ohjaajana Périot on ollut kiinnostunut kantaaottavista elokuvista. Mitä poliittisemmaksi hänen elokuvansa ovat tulleet, sitä radikaalimpaan suuntaan ne ovat kehittyneet. Etenkin venäläisen formalismin vaikutteet ovat vahvasti läsnä hänen viimeisimmissä töissään, joissa yhteiskuntakritiikki ja korostunut muotokieli kietoutuvat erottamattomasti yhteen.

Arkistomateriaalia työstämällä Périot luo tuoreita kysymyksenasetteluja ja tulkintoja läntisestä kulttuurista. Animaatiota ja toisen maa ilmansodan aikaista arkistokuvaa yhdistävässä. elokuvassa Devil inside (2004) juhlivat vallan kumous, queer ja rock 'n' roll. Teoksen toinen ohjaaja on anarkistitaiteilija Tom de Pékin, ja sen ääniraidalla soi provokatiivinen naisorkesteri The Flaming Pussy. We are winning don't forget (2001) kuvaa työväenluokan taistelua poliittisesti tiedostavan Godspeed You! Black Emperor -orkesterin tahdittamana.

Périot lukeutuu niiden anarkististen nykytaiteilijoiden joukkoon, jotka ilmaisevat poliittiset kannanottonsa taiteen ehdoilla. Hänen mukaansa kantaaottava taide voi olla mielenkiintoista ainoastaan silloin kun sillä on muutakin sanottavaa kuin tekijänsä poliittinen viesti.

Uusimman elokuvansa, Nijuman no borei  (2007), Périot viimeisteli juuri festivaalien kynnyksellä. Kokeellinen teos palauttaa mieliin yhden pahimmasta rikoksista ihmisyyttä vastaan, nimittäin atomipommin Hiroshimassa. Tampereen elokuvajuhlilla poeettinen uutuus saa kansainvälisen ensi-iltansa.

 

Tampere film festival